Als exposant van Safety&Health@Work presenteert Festool met de nieuwe ExoActive een actief exoskelet
19 September 2023
Festfool Exoskelet

Exposant Festool presenteert voor het eerst een actief exoskelet op de beursvloer, de nieuwe ExoActive. Het door een accu aangedreven exoskelet is een actief hulpmiddel bij zware belasting boven schouderhoogte.

Met het door een accu aangedreven exoskelet ExoActive wordt inspannend bovenhands werk voortaan kinderspel. Of het nu gaat om gipsplaten of schilderwerk, om behangen of monteren, om muren of plafonds: Minder fysieke belasting betekent gelijktijdig meer effectiviteit, meer concentratie op de kwaliteit van het werk en biedt zodoende meer werkplezier. Het benodigde vermogen kan binnen enkele seconden op het exoskelet worden geregeld, zodat het gerichte ondersteuning biedt waar het nodig is. De ExoActive is als een rugzak licht en gemakkelijk te dragen en kan bovendien snel op de individuele lichaamsgrootte ingesteld worden.

 

Met de nieuwe ExoActive presenteert Festool voor het eerst in zijn bijna honderdjarige geschiedenis een actief exoskelet dat wordt aangedreven door een 18-volt-accu. Een revolutie voor de bouwsector en bijna al zijn beroepen:

Actief systeem - als een rugzak gemakkelijk aan te trekken

 

De ExoActive is een actief exoskelet. De ondersteuningskracht kan daarom exact op de betreffende activiteit ingesteld worden. Dankzij de krachtige Festool 18-volt-accu heeft de ExoActive net die extra portie kracht om vermoeiend bovenhands werk een fluitje van een cent te maken. Of het nu op heuphoogte, borsthoogte of bovenhands is: De ondersteuning kan indien gewenst ook geheel onderbroken worden. Zodoende ondersteunt de ExoActive gericht waar het moet en is daarbij net zo makkelijk aan te trekken als een rugzak. Het kan bovendien snel en individueel aan verschillende lichaamsgroottes aangepast worden en is daarom ook qua ergonomie bij uitstek geschikt voor alle lichaamstypen. "Wie eenmaal met de ondersteuning van een actief exoskelet gewerkt heeft, wil niet meer zonder onze ExoActive aan muren of plafonds werken. Vooral bij bovenhandse werkzaamheden wordt overbelasting veel gemakkelijker vermeden. Onze ExoActive ontlast de voorste schouderspieren tot 30 procent*. Dat betekent dat activiteiten tot een derde lichter aanvoelen. We hebben bovendien - en dat is een unicum in dit productsegment - een actief systeem. Dat betekent dat wij externe energie toevoeren. Dit laatste maakt het mogelijk om de ExoActive binnen enkele seconden aan te passen aan elke werksituatie. De ExoActive werkt met een 18-volt-accu van Festool, net als onze andere machines. In dat opzicht is het een perfecte aanvulling op ons bestaande accusysteem", legt Dominic Ender, productmanager van het nieuwe ExoActive-exoskelet uit.

"Wie eenmaal met de ondersteuning van een actief exoskelet gewerkt heeft, wil niet meer zonder onze ExoActive aan muren of plafonds werken."

Dominic Ender, Product Manager van het nieuwe ExoActive-exoskelet

Tot 5 kg ondersteuningskracht

 

Met een extra kracht tot 50 Newton ondersteunt de ExoActive elke onderarm. Dat komt omgerekend overeen met een ontlasting van ongeveer 5 kilo. Ter vergelijking: de langnek-schuurmachine PLANEX LHS 2 225 EQI weegt 4,7 kilo en voelt desondanks in de handen bijna zo licht aan als een veertje. "Omdat de toepassingen in het ambacht zo verschillend zijn, kan de ondersteuning van de ExoActive individueel worden aangepast aan de uit te voeren activiteit. Door aan de vermogensregelaar te draaien kan de ondersteuning die op dat moment nodig is direct ingesteld worden. Voor een comfortabele regeling beschikt het exoskelet over drie vooraf ingestelde werkbereiken: van het bekken naar boven, van de borst naar boven of bovenhands", legt Dominic Ender uit. Bovendien kunnen met de Festool Work-app (gratis verkrijgbaar in de App Store of Google Play Store) extra profielen voor de juiste ondersteuning worden geselecteerd. De ExoActive kan op elk moment worden in- en uitgeschakeld met behulp van het ergonomisch gevormde en gemakkelijk toegankelijke bedieningselement. Het ondersteuningsvermogen kan in vijf niveaus worden ingesteld en het werkgebied kan worden geselecteerd. Ook kan hiermee het systeem met een druk op de knop tijdelijk onderbroken worden als er tussendoor geen ondersteuning nodig is.

Een maximum aan bewegingsvrijheid

 

Het nieuwe exoskelet vormt een eenheid met het lichaam. Geen component stoort, geen gordel klemt af. Of het nu gaat om een ​​schroef oppakken, verf mengen of gereedschap uit het voertuig halen: Praktisch detail: alle textiel- en gordeldelen van de ExoActive zijn afneembaar en wasbaar, zodat het door verschillende personen gedragen kan worden. Ook kunnen alle gebruikers met een eigen gordelsysteem uitgerust worden. Zo gaat de wisseling nog eenvoudiger en sneller.

Exoskelet bij mensen en dieren: In het kort verklaard

 

Het idee van een exoskelet als ondersteunende eenheid is niet nieuw: ook in de natuur komen exoskeletten als uitwendige ondersteuningsstructuur voor in veel verschillende organismen op het land en in de zee.  Mechanische exoskeletten daarentegen zijn mechanische constructies die door het menselijk lichaam worden gedragen en die meestal relatief eenvoudig te verwijderen zijn. Actieve exoskeletten ondersteunen of versterken de bewegingen van de drager doordat de diverse gewrichten van het exoskelet door een externe energiebron worden aangedreven.

Geïntegreerd in het Festool 18 Volt-Systeem

 

De ExoActive wordt met alle accessoires in een robuuste verpakking geleverd die naast de bescherming van het product ook als verhoogd schap dient. De aandrijving van de ExoActive wordt verzorgd door een 18-volt-accu die eveneens met het gehele Festool 18 Volt-Systeem compatibel is. Het nieuwe ExoActive-exoskelet van Festool is naar verwachting in de loop van 2023 verkrijgbaar in de geselecteerde vakhandel.

De accuwereld van Festool: daar zit meer in dan "alleen" kracht

 

"Accutechnologie en door accu aangedreven gereedschappen zijn een uiterst belangrijke trend in de gereedschapsmarkt. Ook wij hebben onze strategie hierop afgestemd en we breiden onze portefeuille dienovereenkomstig voortdurend uit. Daarbij volgen we echter niet blindelings het motto "accu tegen elke prijs", maar hoe deze de toepassing het beste dient. Wij staan ​​voor het beste resultaat, zodat toepassingen perfect werken en tegelijkertijd het ambacht makkelijker, veiliger en beter maken", zegt Sascha Menges CEO van Festool GmbH. Deze intentie wordt op indrukwekkende wijze duidelijk in de nieuwste toevoegingen aan het Festool 18 Volt-Systeem:

Supporting partners
  • Bouwend Nederland
  • iTanks
  • NIBHV
  • NVVK
  • Safety Delta Nederland
  • VOMI
  • VVGW