Top Terug naar homepage
Minder belasting van de onderrug door een gasveer
11 April 2018
Minder belasting van de onderrug door een gasveer

Verkeerd tillen. Dat is niet alleen in de (thuis)zorg of de bouw een groot probleem dat voor veel verzuim zorgt, maar bijvoorbeeld ook in de logistieke sector. "Medewerkers van een groot distributiecentrum staan vaak de hele dag in en ietwat voorovergebogen houding langs een lopende band of verplaatsen dagelijks enorme hoeveelheden pakketjes”, vertelt Elko Windmeijer van Laevo. "Ons exoskelet helpt om de onderrug minder zwaar te belasten.”

 

Windmeijer huist met Laevo in het pand van incubator YES!Delft. Als student bewegingstechnologie liep hij stage bij de start-up en nu probeert hij een markt te vinden voor de vernuftige vinding. Wie het exoskelet van Leavo voor de eerste keer aantrekt en met eigen rug voelt hoe lang je met de Laevo in één en dezelfde houding kunt staan zonder ook maar iets aan ongemak te ervaren vraagt zich waarom dit op het oog zo simpele apparaat niet eerder is uitgevonden. Windmeijer: "De Laevo is een zogenoemde passieve versie van een exoskelet. Dat wil zeggen dat door middel van veren aan de buitenkant van het systeem de druk op de lage onderrug wordt verlaagd zodra de gebruiker in een voorovergebogen positie gaat staan.”

 

Die veren verplaatsen de kracht naar gasveren die in holsters op de heupen van de gebruiker zitten. En die gasveren dragen de druk vervolgens over op de bovenbenen en het borstbeen. "Alsof je met je ellebogen op je bovenbeen steunt terwijl je voorover buigt”, laat Windmeijer zien.

 

En denk nou niet dat het dragen van de Laeve veroorzaakt dat mensen zich superman voelen. "Je gaat er niet zwaarder van tillen. 25 kilo voelt nog steeds als 25 kilo. Het enige verschil is dat je rug minder te lijden heeft. Vooral als je langer in dezelfde positie staat.”

 

------

ENGIE en YES!Delft  hosten tijdens Safety@Health@Work een Innovationlab. De technische dienstverlener en de Delftse start-up incubator willen daar een podium bieden aan jonge bedrijven op het het gebied  van veilig en gezond werken. Gedurende de beurs verzorgen start-ups als Quattor P, Eave, Exo-L, Laevo en SD Insights pitches waarin ze hun baanbrekende ideeën voor het voetlicht zullen brengen.

 

Bekijk hier de video die we over Laevo maakten

Supporting partners
  • Arbo
  • iTanks
  • VVGW