
De toenemende luchtvervuiling, in combinatie met de wereldwijde pandemie, drijft de overheid tot nieuwe regelgeving om de luchtkwaliteit binnenshuis aanzienlijk te verbeteren.
Hoewel ventilatie essentieel is voor de bescherming van de luchtwegen, vergt het ook meer energie. Een typisch HVAC-systeem kan al goed zijn voor de helft van het totale energieverbruik van een gebouw, omdat verse lucht in de winter moet worden verwarmd en in de zomer gekoeld.
Strengere wettelijke normen zullen veel hogere ventilatieniveaus vereisen, zodat de stijgende energiekosten een reële bedreiging kunnen vormen voor het bedrijfsresultaat.
Regelgeving inzake binnenlucht komt eraan
De "Clean Air (Human Rights) Bill", ingediend door Baroness Jenny Jones van de Groene Partij, heeft zijn tweede lezing gehad in het Hogerhuis. Als deze wet wordt aangenomen, zullen alle vormen van luchtverontreiniging, zowel binnen als buiten, worden aangepakt en zal het UK Health Security Agency worden betrokken bij de vaststelling en herziening van verontreinigende stoffen en hun grenswaarden.
Het initiatief gaat hand in hand met het laatste rapport over de kwaliteit van de binnenlucht (IAQ) van het National Engineering Policy Centre (NEPC). In opdracht van Sir Patrick Vallance, Chief Scientific Adviser van de regering, en met een voorwoord van professor Chris Whitty, Chief Medical Officer van Engeland, wordt in het rapport opgeroepen tot een radicale hervorming van ventilatie en infectiebestendigheid in alle gebouwen en het openbaar vervoer, met een sterke nadruk op de vaststelling, bewaking en regulering van IAQ-normen.
Meer ventilatie betekent meer kosten en emissies
Hoewel velen de aanscherping van de regelgeving inzake schone lucht zullen toejuichen als iets wat al veel eerder had moeten gebeuren, zijn bedrijven daar wellicht niet zo happig op. Dat komt niet alleen omdat upgrades van geïntegreerde verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) duur zijn, maar ook omdat de energiekosten nog nooit zo hoog zijn geweest en bedrijven in veel verschillende sectoren dreigen te verlammen.
Volgens het World Economic Forum zijn gebouwen verantwoordelijk voor 40% van het wereldwijde energieverbruik. Een typisch HVAC-systeem kan verantwoordelijk zijn voor de helft van het totale energieverbruik van een gebouw. Dat komt omdat mechanische ventilatie buitenlucht in een gebouw brengt, die op een constante temperatuur moet worden gebracht om een comfortabel binnenklimaat te garanderen. Om de gewenste temperatuur, meestal rond 21C, te bereiken, moet worden gekoeld en ontvochtigd via luchtbehandelingsunits (AHU's) of moet in de winter worden verwarmd via radiatoren of AHU's.
Gezien de huidige prijzen is het effect van een sterke stijging van het energieverbruik aanzienlijk. Het heeft ook een negatief effect op de koolstofuitstoot. De residentiële en commerciële bouwsectoren zijn verantwoordelijk voor 33% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, dus ze hebben een grote rol te spelen in de verwezenlijking van de netto nul-doelstelling van de Britse regering tegen 2050.
Een ontwrichtende oplossing die aan alle behoeften voldoet
In juli/augustus 2022 deed luchtzuiveringsspecialist Rensair eigen onderzoek naar de mogelijkheden om een goede luchtkwaliteit binnenshuis te behouden zonder extra energiekosten.
Het uitgangspunt van het onderzoek was dat de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid schone lucht voor kantoren en andere gemeenschappelijke openbare ruimten moet worden gehandhaafd - 10 liter per seconde per persoon (l/s/p) - samen met een maximaal CO2-niveau van 1.000ppm, wat lager is dan het door de Britse HSE aanbevolen maximumniveau van 1.500ppm.
De bevindingen bevestigden dat de optimale niveaus van schone lucht en CO2 kunnen worden bereikt door een dynamisch evenwicht tussen traditionele mechanische ventilatie en luchtzuiveringsapparatuur in de kamers. Het resultaat van het vinden van de juiste balans bleek een energiebesparing tot 40% op te leveren.
Met de huidige escalerende energieprijzen vertalen dergelijke verbruiksbesparingen zich in aanzienlijke financiële besparingen. Na de veelbesproken recente stijging van de energiekosten verwacht Ofgem vanaf oktober verdere scherpe stijgingen, waarbij elektriciteit met nog eens 20% en gas met 40% zullen stijgen. Nu operationele en facilitaire functies onder druk staan om kosten te besparen, moet luchtzuivering nader worden bekeken.
Energievoordelen zijn het topje van de ijsberg
Op 28 juli 2022 nam de Algemene Vergadering van de VN een historische resolutie aan waarin toegang tot een schoon, gezond en duurzaam milieu werd uitgeroepen tot een universeel mensenrecht. Het is ook net bekend geworden dat blootstelling aan luchtvervuiling de hoofdoorzaak kan zijn van longkanker, terwijl ander nieuw onderzoek waarschuwt voor het verband tussen microplastics in de lucht en kanker. Het ligt voor de hand dat er binnenkort regelgeving komt om mensen in gedeelde ruimten beter te beschermen.
Hoewel ethiek en regelgeving niet kunnen worden genegeerd, zijn de commerciële drijfveren voor bedrijven om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren aantoonbaar nog sterker. Uit een recente nieuwe studie van de universiteit van Harvard blijkt dat er een direct verband bestaat tussen de hoeveelheid fijne stofdeeltjes in de lucht en hoe mensen presteren bij mentale tests. Hoe schoner de lucht, hoe beter mensen presteren. Kortom, schone lucht betekent een betere concentratie, het vasthouden van informatie en productiviteit, in combinatie met een lager ziekteverzuim. Elk bedrijf zou graag veel geld betalen voor dergelijke voordelen.
Luchtzuivering als oplossing voor de binnenluchtkwaliteit voegt nog meer tastbare financiële winst toe, door aanzienlijke energiebesparingen die zich onmiddellijk terugbetalen. Voor gebouwen die geen HVAC hebben, zijn draagbare luchtreinigers een fractie van de investeringskosten van een modern geïntegreerd HVAC-systeem en dus een praktische 'plug & play'-oplossing voor kantoorretrofits.
Vandaag de dag zou elk bedrijf opnieuw moeten nadenken over schone lucht en zou ook luchtzuivering daaronder moeten vallen. Welk bedrijf zou immers niet zijn drievoudige bottom line willen verbeteren: people, profit en planet?
Auteur: Christian Hendriksen, medeoprichter & CEO, Rensair
Na een carrière in de financiële dienstverlening richtte Christian in 2020 Rensair op om de luchtreiniger te produceren die zijn vader oorspronkelijk had uitgevonden voor ziekenhuizen. Rensair heeft nu vestigingen op 3 continenten om te voldoen aan de vraag als gevolg van de pandemie. Hij heeft de Deense nationaliteit en woont in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een MSc in Finance and Accounting van de Copenhagen Business School.