Top Terug naar homepage
Een veiligheidsriem voor je enkels
10 april 2018
Een veiligheidsriem voor je enkels

Verzwikkingen komen vaak voor tijdens het werk. Per jaar gebeurt dat in Nederland 300 duizend keer. Een verstuikte enkel staat niet voor niets in de top 3 van oorzaken van verzuim. Een Delftse start-up vond een veiligheidsriem voor enkels uit en timmert daar hard mee aan de weg. 

 

"Er zijn Olympische sporters die speciaal invliegen om hun enkels door ons te laten scannen”, vertelt Bart van den Heuvel van de Delftse start-up Exo-L enthousiast. "Maar ik rijd ook regelmatig met ons busje langs hockey-clubs in Duitsland voor die scans.” Van den Heuvel wil er maar mee aangeven dat de innovatieve enkelbescherming van Exo-L in de sportwereld een behoorlijke vlucht heeft genomen. "Duizenden (top)porters dragen ons product. En ze zweren erbij.”

 

"En waarom zou wat voor topsporters werkt niet ook voor bouwvakker en installatiemonteurs werken?”, vraagt Van den Heuvel’s collega Fons van den Berg zich retorisch af. "Vandaar dus dat we nu intensief samenwerken met BAM, VolkerWessels, DuraVermeer en Engie. Ook bij hun medewerkers staat verzwikking hoog in de top van kwetsuren. En met de Exo-L kunnen kunnen we het aantal verzwikkingen van de enkel met een factor 15 terugbrengen. Dat scheelt niet alleen kosten wegens verzuim maar zorgt er ook voor dat medewerkers veel langer duurzaam inzetbaar zijn. Geen grap: ik heb een bouwvakker door de kamer zien dansen en huppelen, terwijl hij zonder de Exo-L amper drie stappen kon lopen zonder door zijn enkel te gaan.”

 

De Exo-L is een veiligheidsriem voor enkels die is verbonden met een lage sport- of werkschoen. Het werkt als het ware als een externe enkelband. De kunststof uitvinding grijpt alleen in wanneer het nodig is en geeft zodoende een optimale bewegingsvrijheid. Iedere Exo-L is uniek en custom-made: op maat gemaakt, 3D gescand en 3D geprint. Van den Berg: "Het scannen met onze speciaal ontwikkelde scanner duurt een minuutje. Twee weken later heb je de op maat gemaakte Exo-L in huis. Eventueel met aangepaste schoenen. Je kunt de Exo-L net zo makkelijk tijdens je werk gebruiken als tijdens het sporten. Niet zo gek dat onze klanten enthousiast zijn. Het zorgt echt voor minder verzuim.”

 

Van den Heuvel: "Je merkt amper dat je de Exo-L draagt. Zolang je niet door je enkel gaat voel je niets. Pas wanneer je te ver dreigt door te buigen komt het koord van de Exo-L op spanning te staan en voorkomt zodoende de zwikbeweging. Gebruikers die door overbelasting toch al zwakkere enkels hebben geven aan dat het een openbaring is.” 

 

------

ENGIE en YES!Delft  hosten tijdens Safety@Health@Work een Innovationlab. De technische dienstverlener en de Delftse start-up incubator willen daar een podium bieden aan jonge bedrijven op het het gebied  van veilig en gezond werken. Gedurende de beurs verzorgen start-ups als Quattor P, Eave, Exo-L, Leavo en SD Insights pitches waarin ze hun baanbrekende ideeën voor het voetlicht zullen brengen.

Bekijk hier de video die we over Exo-L maakten.

Strategisch partner
  • Vakmedianet