Top Terug naar homepage
Cor Buskop In the line of fire

Cor Buskop In the line of fire

09 februari 2018
Cor Buskop In the line of fire

Cor Buskop ademt veiligheid. Niet alleen geeft hij als Hoofd Veiligheid bij Mourik Services leiding aan een team van 13 veiligheidsdeskundigen, hij is ook al 22 jaar werkzaam bij de vrijwillige brandweer in Geertruidenberg. En hij zit in het adviescomité van de vakbeurs Safety&Health@Work die in april in Ahoy Rotterdam plaatsvindt. "Belangrijk, zo’n evenement”, meent Buskop. "Je deelt er kennis met vakgenoten en leert van elkaar. En dat is in een branche als de onze cruciaal.”

Nederland, maar eigenlijk heel West-Europa, heeft zijn zaakjes op het gebied van veilig en gezond werken behoorlijk voor elkaar, meent Buskop. "Zeker in de sector waarin wij actief zijn - de petrochemie en de zware industrie. Niet zo vreemd natuurlijk, als je beseft dat de gevaar-setting in deze branche nogal anders is dan in andere sectoren. Als iemand hier een foutje maakt dan kan dat een kettingreactie veroorzaken met grote gevolgen voor anderen op een site. En de impact is dan ook meteen heel groot.”

Bij Mourik wordt dagelijks gehamerd op veiligheid. Medewerkers worden door intensieve trainingen doordrongen van de risico’s die het werk met zich meebrengt. Er is een film gemaakt met de veelzeggende titel 'Line of fire’, waarin werknemers op het hart gedrukt wordt zoveel mogelijk buiten de gevarenzones te blijven tijdens het werk. "Bewustwording, daar draait het om”, stelt Buskop. "Mensen aan het denken zetten. Leidinggevenden wordt geleerd om op onbewust gedrag te letten. Dat te constateren en er op de reageren. Verder werken we intensief samen met SAM Safety, een online leerplatform waarmee medewerkers korte, 10 minuten durende, trainingen kunnen doen. De inhoud van normale cursussen en trainingen blijft vaak maar kort hangen. Door vaker te trainen zakt het minder snel weg. Ook zetten we virtual reality in bij trainingen.”

Buskop is er van overtuigd dat de werkwijze van Mourik bijdraagt aan de veiligheid in de hele industrie, onder andere door innovaties die het bedrijf zelf bedacht. "Neem de door ons ontwikkelde Hydra Robotic Cleaner, een autonome inwendige bundelreiniger die het mogelijk maakt zonder een mens in de buurt onder hoge druk te reinigen. Of de Lift-Lock. Dat is een vacuüm-hijstoestel met mechanische valbeveiliging die voorkomt dat een stelconplaat bij het hijsen of verplaatsen onverwacht loskomt. Ook hier geldt weer: medewerkers hoeven niet in the line of fire te bewegen. Het verkleint de de kans op ongelukken en letsel.”

Mourik houdt de innovatie niet voor zichzelf. "Zeker niet”, stelt Buskop. "Je hebt elkaar nodig in deze branche. Kennis moet je delen. Met andere contractors, maar ook met opdrachtgevers. Vandaar ook mijn betrokkenheid bij Safety&Health@Work. Niet alleen is dat een goede plek om innovaties van anderen te zien en te ontdekken wat bedrijven in de sector nog meer doen, maar het biedt vooral ook de mogelijkheid om kennis te delen en te verdiepen.”

Want ondanks het feit dat het in Nederland al best goed gaat, kan het altijd nog beter. "Regels en procedures worden nog te vaak gezien als iets wat noodzakelijk is. Ik hoop dat die denkwijze omslaat van 'moeten’ naar 'willen’. Dan verander je gedrag en wordt het automatisch nog veiliger.”     

 

Strategisch partner
 • Vakmedianet
Samenwerkingspartners
 • Talentium
Mediapartners
 • Arbo
 • Cobouw
 • De Veiligheidskundige
 • Facto online
 • iMaintain
 • Logistiek
 • Maintenance Magazine
 • MI impact
 • OR net
 • Petrochem
 • PW